Reformkonyha
5 posters
Page 1 of 1
Reformkonyha
Nagy táplálkozási reformba kezdtünk, főleg egészségügyi okokból. Most azzal szórakozom, hogy új alapanyagokat, új recepteket, új kombinációkat fedezek fel, amiket eddig nem ettünk. Nagy kihívást jelent ez az átállás, de nagyon élvezem. Heti menüt is szoktam tervezni pár hete, nagyban megkönnyíti a dolgomat hétköznap, nem kell minden nap agyalni.
Ha valakinek kedve van csatlakozni, recept-ötleteket megosztani, nagyon örülnék
A mai ebéd nálunk:
-előétel: reszelt murok és zeller, citromlével megöntözve
-főétel: hal, sült zöldségek
-desszert: eper
Ha valakinek kedve van csatlakozni, recept-ötleteket megosztani, nagyon örülnék
A mai ebéd nálunk:
-előétel: reszelt murok és zeller, citromlével megöntözve
-főétel: hal, sült zöldségek
-desszert: eper
Re: Reformkonyha
Na senki?
Kicsit írok még a témáról: úgy kezdődött, hogy vettem egy könyvet- Obezitatea la copii címmel, Michel Montignac a könyv szerzője, aki nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is kidolgozott egy táplálkozási rendszert, ami leegyszerűsítve a lényeget, a magas glikémiás indexű ételek kerülésén alapszik. Most ezt a diétát próbálom követni. Ami jó benne, hogy nem kell kalóriákat számlálni, nem ígér csodát, hanem inkább hosszú távú változtatásokról van szó.
mai menü nálunk:
saláta
lencsefőzelék
oldalas
eper
Kicsit írok még a témáról: úgy kezdődött, hogy vettem egy könyvet- Obezitatea la copii címmel, Michel Montignac a könyv szerzője, aki nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is kidolgozott egy táplálkozási rendszert, ami leegyszerűsítve a lényeget, a magas glikémiás indexű ételek kerülésén alapszik. Most ezt a diétát próbálom követni. Ami jó benne, hogy nem kell kalóriákat számlálni, nem ígér csodát, hanem inkább hosszú távú változtatásokról van szó.
mai menü nálunk:
saláta
lencsefőzelék
oldalas
eper
Re: Reformkonyha
már az előbbi bejegyzésed is nézegettem...de végül nem írtam semmit. Olyan sok szempontból lehet reform a konyha...de akkor ha alacsony glikémiás ételekről van szó...talán amit ma főztem talál ide:
árpagyöngy(hagymával megfőzöm) fokhagymás vinetta karikákkal(felvágom karikákra, sózom borsózom, bőven paprikázom, majd jó sok fokhagymával együtt sütöm a serpenyőben, kevéske vizet is öntök alája), hozzá egy darab káposzta(vagy valami más zöld)(az árpa az elég száraz de a vinetta olyan finom krémes állagú lesz)
a fuszulykalevest nem mondom alacsony glikémiásnak...de az is volt...nekem az a szempont, hogy minden ebédnél legyen gabonaféle, (minden napnak megvan a gabonája)fehérje(lencse,borsó, bab vagy tejtermék vagy tojás-húst nem eszünk) zöldségféle, a nap elején gyümölcs és valamikor a nap folyamán olajos magvak vagy valami dióféle
árpagyöngy(hagymával megfőzöm) fokhagymás vinetta karikákkal(felvágom karikákra, sózom borsózom, bőven paprikázom, majd jó sok fokhagymával együtt sütöm a serpenyőben, kevéske vizet is öntök alája), hozzá egy darab káposzta(vagy valami más zöld)(az árpa az elég száraz de a vinetta olyan finom krémes állagú lesz)
a fuszulykalevest nem mondom alacsony glikémiásnak...de az is volt...nekem az a szempont, hogy minden ebédnél legyen gabonaféle, (minden napnak megvan a gabonája)fehérje(lencse,borsó, bab vagy tejtermék vagy tojás-húst nem eszünk) zöldségféle, a nap elején gyümölcs és valamikor a nap folyamán olajos magvak vagy valami dióféle
Pintyő- Hozzászólások száma : 15
Join date : 2011-05-26
Age : 44
Tartózkodási hely : Mrosvásárhely/Marossárpatak
Re: Reformkonyha
Na én is jó későre reagálok. Az árpagyöngyöt nem ismerem, illetve már hallottam róla, de sose ettem. Mihez hasonlít? Hogy képzeljem el?
A vinettás recept jól hangzik, és most jön is a szezonja. Ki fogom próbálni.
Egy másik vinettás variáció amit még ettem és nagyon finom ugyanígy, serpenyőben készül, csak a vinetta karikákon paradicsomkarikák vannak, és oreganóval, bazsalikommal, fokhagymával kell ízesíteni.
A vinettás recept jól hangzik, és most jön is a szezonja. Ki fogom próbálni.
Egy másik vinettás variáció amit még ettem és nagyon finom ugyanígy, serpenyőben készül, csak a vinetta karikákon paradicsomkarikák vannak, és oreganóval, bazsalikommal, fokhagymával kell ízesíteni.
Re: Reformkonyha
szia, na éppen erre járok...az árpagyöngy, az arpacas románul, hántolt árpa, mindenhol lehet kapni, és olcsó. Azért mert ide nem írtál a reformtörekvések nem mentek füstbe...ugye?
Én ma zöldborsókrémlevest főztem, pörkölt magvakkal....nem teszek bele tejszínt, mert zavarja a kisbabó hasiját...a második az nem volt reformos...
Én ma zöldborsókrémlevest főztem, pörkölt magvakkal....nem teszek bele tejszínt, mert zavarja a kisbabó hasiját...a második az nem volt reformos...
Pintyő- Hozzászólások száma : 15
Join date : 2011-05-26
Age : 44
Tartózkodási hely : Mrosvásárhely/Marossárpatak
Re: Reformkonyha
Nem, továbbra is reform van, bár bevallom néha frusztrál az egész. Kicsit szokatlan még ezekkel az új alapanyagokkal főzni, és ugye folyamatosan próbálgatok új recepteket, és van amikor dolgozom vele egy csomót, és a kaja maximum középszerű, ehető kategória...Na de nem adom fel, hátha belejövünk. A heti menü nagyon bevált, mert ha nem is írom meg előre az egész hétre, de pár napra biztosan, és akkor nem kell minden nap azon agyalni, hogy mi legyen az ebéd-vacsora.
A zöldborsókrémlevest hogy készíted? A zöldborsóleves az egyik kedvencem volt, csipetkével, tejjel főzve, de hát ez nem valami reform, úgyhogy mostanában nem főztem..
A zöldborsókrémlevest hogy készíted? A zöldborsóleves az egyik kedvencem volt, csipetkével, tejjel főzve, de hát ez nem valami reform, úgyhogy mostanában nem főztem..
Re: Reformkonyha
szio, hát a lusta napi leves az ilyen krémleves. Mert zutty bele a vizet ,hagymát kettévágva, utána a borsót, vagy 2 krumplit összevágva, só, kis bors, esetéeg fehérbors, illetve szoktam tenni egy evőkanál inaktivált élesztőpelyhet (ilyen natúr, bioboltban kapható), magas a B12 vit.tartalma, majd botturmix.Menne még bele kis főzőtejszín vagy tejföl...de azt mindenki tehet a tányérjába utólag ha kér. A tetejére pedig pörkölök magvakat, napraforgó, tök, szezám, és len és rászórom. Finom telt íze lesz...(Tüzinke is megeszi a magok miatt...amúgy a leveseket nem komálja)
Ugyanezt meg szoktam csinálni majdnem minden zöldséggel...Brokkoli , karfiol, petrezselyem, zeller (ez is egy kedvenc curryvel ízesítve)...nem kell dekoratívra kockázni a zöldséget...
Ugyanezt meg szoktam csinálni majdnem minden zöldséggel...Brokkoli , karfiol, petrezselyem, zeller (ez is egy kedvenc curryvel ízesítve)...nem kell dekoratívra kockázni a zöldséget...
Pintyő- Hozzászólások száma : 15
Join date : 2011-05-26
Age : 44
Tartózkodási hely : Mrosvásárhely/Marossárpatak
Re: Reformkonyha
Pintyő wrote:szio, hát a lusta napi leves az ilyen krémleves. Mert zutty bele a vizet ,hagymát kettévágva, utána a borsót, vagy 2 krumplit összevágva, só, kis bors, esetéeg fehérbors, illetve szoktam tenni egy evőkanál inaktivált élesztőpelyhet (ilyen natúr, bioboltban kapható), magas a B12 vit.tartalma, majd botturmix.Menne még bele kis főzőtejszín vagy tejföl...de azt mindenki tehet a tányérjába utólag ha kér. A tetejére pedig pörkölök magvakat, napraforgó, tök, szezám, és len és rászórom. Finom telt íze lesz...(Tüzinke is megeszi a magok miatt...amúgy a leveseket nem komálja)
Ugyanezt meg szoktam csinálni majdnem minden zöldséggel...Brokkoli , karfiol, petrezselyem, zeller (ez is egy kedvenc curryvel ízesítve)...nem kell dekoratívra kockázni a zöldséget...
Ez jól hangzik! Mi is szeretjük a krémleveseket, én hagyma-, fokhagyma-, murok- és céklakrémlevest főztem eddig, első kettő az egész családnak kedvence. Pirított magokkal még nem próbáltam, nálunk reszelt sajt és pirítós jár hozzá, de legközelebb a magos verziót is kipróbáljuk!
Re: Reformkonyha
A krémlevesek nálunk is mennek, és Dani is jól megeszi, én néha csak úgy piritatlanul is beleszórok magokat.
A árpagyöngyhöz akartam hozzászólni csak, egy időbe többször főztem belőle, volt egy román oldal jópár recepttel, aztán egyszer csak ellepték a konyhát a zsizsikek és hát pont abból jöttek, elég extrém élmény volt, na azóta nem hoztam be a házba. Gondolom ha azonnal felhasználod, legalábbis rövid időn belül nem lesz ilyen gond de na...érdemes odafigyelni.
A árpagyöngyhöz akartam hozzászólni csak, egy időbe többször főztem belőle, volt egy román oldal jópár recepttel, aztán egyszer csak ellepték a konyhát a zsizsikek és hát pont abból jöttek, elég extrém élmény volt, na azóta nem hoztam be a házba. Gondolom ha azonnal felhasználod, legalábbis rövid időn belül nem lesz ilyen gond de na...érdemes odafigyelni.
májusvan- Hozzászólások száma : 69
Join date : 2011-02-05
Tartózkodási hely : Sepsiszentgyörgy
Re: Reformkonyha
Pintyő, köszönöm a receptet.
Cirmocska, Májusvan, ti hogy készítitek a krémlevest? Simán vízzel ti is, vagy tesztek bele mást is (tej, tejszín)?
Bevallom, én nem nagyon készítettem még krémlevest, de ki szeretném próbálni, főként a borsó és a fokhagymakrémleves hangzik szimpatikusnak.
Egyik román blogon találtam még egy szimpatikus nyári levest, amit főzni sem kell- gazpacho
Cirmocska, Májusvan, ti hogy készítitek a krémlevest? Simán vízzel ti is, vagy tesztek bele mást is (tej, tejszín)?
Bevallom, én nem nagyon készítettem még krémlevest, de ki szeretném próbálni, főként a borsó és a fokhagymakrémleves hangzik szimpatikusnak.
Egyik román blogon találtam még egy szimpatikus nyári levest, amit főzni sem kell- gazpacho
Re: Reformkonyha
A tegnap gombakrémleves lett. A gomba tönkjét mivel olyan nagyon rostos sokszor csak kidobni lehet, de lehet még jó krémlevest is csinálni belőle...a kalapját egyéb ételhez használom fel. Aztán ugyanaz a recept, csak ebbe szívesen teszek murkot és petrezselymet. Borssal és pici rozmaringgal ízesítem..de lehetne bazsalikommal, egyéb zöldfűszerekkel. A rozmaringból tényleg pici mert nagyon el is tudja rontani.
van vagy 4 fej káposztám....nem tudom mit csináljak belőle...apa utálja a főtt káposztát....
van vagy 4 fej káposztám....nem tudom mit csináljak belőle...apa utálja a főtt káposztát....
Pintyő- Hozzászólások száma : 15
Join date : 2011-05-26
Age : 44
Tartózkodási hely : Mrosvásárhely/Marossárpatak
Re: Reformkonyha
Pintyő wrote: A tegnap gombakrémleves lett. A gomba tönkjét mivel olyan nagyon rostos sokszor csak kidobni lehet, de lehet még jó krémlevest is csinálni belőle...a kalapját egyéb ételhez használom fel. Aztán ugyanaz a recept, csak ebbe szívesen teszek murkot és petrezselymet. Borssal és pici rozmaringgal ízesítem..de lehetne bazsalikommal, egyéb zöldfűszerekkel. A rozmaringból tényleg pici mert nagyon el is tudja rontani.
van vagy 4 fej káposztám....nem tudom mit csináljak belőle...apa utálja a főtt káposztát....
Káposztasaláta valami mellé? Akár le is lehet az egészet sarvalni és egy 3-5 literes üvegben megsavanyítani.
Re: Reformkonyha
Nálunk ma megint kínai menü volt. Gyorsan megy és nagyon finom is. Ebbe felhasználhatod az egyik fej káposztát. Legyalulod, vágsz hozzá vagy 4-5 murkot, 1 fej hagymát vagy pár szál zöldhagymát, ízlés szerint fokhagymát. Az egészet lepárolod és mikor kész lelocsolod egy kevés szójaszósszal. Ha van boreceted és szeretitek egy picit savanykásan, akkor tehetsz abból is egy keveset. Mi tettünk bele spagettit is, de gondolom, ez így már nem épp alacsony kalóriás.
Izis- Hozzászólások száma : 88
Join date : 2011-02-10
Age : 42
Tartózkodási hely : Marosvásárhely
Re: Reformkonyha
Na és ha már szóba jöttek a krémlevesek, akkor leírom a lányom kedvencét: céklakrémleves
Külön-külön megfőzöl egy céklát és egy almát. Mikor mindkettő megfőtt összeöntöd őket egy edénybe és felrottyantod. Miután kihűlt botmixerrel vagy turmixgéppel pépesíted. A főzőléből csak annyit kell beletölteni, amennyivel a sűrűségét szabályzod. Mikor kész, lehet bele tenni tejszínt is. Mi télen beletettük az egészbe, most nyáron csak tálalás előtt, mert így jobban eláll.
A cékla mellé lehet tenni egy murkot, petrezselymet és egy kis fej hagymát. Ez utóbbit a főzés végén ki kell venni.
Külön-külön megfőzöl egy céklát és egy almát. Mikor mindkettő megfőtt összeöntöd őket egy edénybe és felrottyantod. Miután kihűlt botmixerrel vagy turmixgéppel pépesíted. A főzőléből csak annyit kell beletölteni, amennyivel a sűrűségét szabályzod. Mikor kész, lehet bele tenni tejszínt is. Mi télen beletettük az egészbe, most nyáron csak tálalás előtt, mert így jobban eláll.
A cékla mellé lehet tenni egy murkot, petrezselymet és egy kis fej hagymát. Ez utóbbit a főzés végén ki kell venni.
Izis- Hozzászólások száma : 88
Join date : 2011-02-10
Age : 42
Tartózkodási hely : Marosvásárhely
Re: Reformkonyha
A mai ebéd:
csirkemelles saláta- csirkemellel, tojással és friss zöldségekkel, kis bazsalikomecet+olaj öntettel
kakaós csiga- recept innen.
csirkemelles saláta- csirkemellel, tojással és friss zöldségekkel, kis bazsalikomecet+olaj öntettel
kakaós csiga- recept innen.
Page 1 of 1
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum
|
|