Incsi fincsi - Receptek :)

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  Vendég on Mon Feb 21, 2011 10:13 am

de szinte 3 kilo lisztbol keszited a kenyeret? azon toprengek vajon nem 50 gramokat akartal irni 500 helyett a receptben?

Vendég
Guest


Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Mon Feb 21, 2011 10:29 am

Barbara wrote:de szinte 3 kilo lisztbol keszited a kenyeret? azon toprengek vajon nem 50 gramokat akartal irni 500 helyett a receptben?

A recept előtt ezt írta Alma: "Ime a mi kenyerliszt-keverekunk, ebbol kenyerkent 450 gr-t hasznalunk"
Wink
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  Vendég on Mon Feb 21, 2011 10:41 am

en akkor sem ertem Embarassed igaz hogy nagyon kialvatlan vagyok Sad

Vendég
Guest


Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  Vendég on Mon Feb 21, 2011 10:45 am

ja, hogy a keverekbol hasznal fel 450 grammot? azt hiszem most ki kene kapcsoljam a gepet es agyba kene vonuljak Very Happy

Vendég
Guest


Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Mon Feb 21, 2011 10:48 am

Barbara wrote:ja, hogy a keverekbol hasznal fel 450 grammot? azt hiszem most ki kene kapcsoljam a gepet es agyba kene vonuljak Very Happy

lol! lol! lol!
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Sun Mar 06, 2011 10:46 am

Aki szereti a sós ropogtatnivalókat, biztos nagyon szeretné ezt a grissinit. Tegnap sütöttem meg, és nagyon finom.
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Thu Mar 17, 2011 7:53 pm

Ti milyen lisztből sütitek a kenyeret és egyebeket? Most döbbentem le, mert megnéztem vagy kétféle lisztnek is a csomagolását, amiket mostanában használtam (Grania és Boromir), és látom, hogy újabban a lisztbe is tesznek glutént, enzimeket és mindenféle finomságot. Csak azt nem értem minek. Vajon eddig is tettek, csak én nem vettem észre? Van ötletetek hol lehet normális lisztet beszerezni? Falun? Azért sütöm a házikenyeret, hogy ne együk a boltit, amibe mindenfélét tesznek, erre meg benne van a lisztben. :a What a Face
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  Vendég on Thu Mar 17, 2011 10:29 pm

Reka en most szeretnem kiprobalni a rizslisztbol sutott kenyeret - ha jol sikerult megirom a receptjet. Esetleg nincs a kozeletetekben malom ahol lisztet is arulnak?

Vendég
Guest


Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Sat Mar 19, 2011 4:35 pm

Számolj be a rizskenyérről, elképzelni se tudom, hogy milyen lehet. Sajnos nincs malom a környéken, legalábbis eddig úgy néz ki, de nyomozok még.
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  olgi on Sat Mar 19, 2011 5:46 pm

rekubek wrote:Ti milyen lisztből sütitek a kenyeret és egyebeket? Most döbbentem le, mert megnéztem vagy kétféle lisztnek is a csomagolását, amiket mostanában használtam (Grania és Boromir), és látom, hogy újabban a lisztbe is tesznek glutént, enzimeket és mindenféle finomságot. Csak azt nem értem minek. Vajon eddig is tettek, csak én nem vettem észre? Van ötletetek hol lehet normális lisztet beszerezni? Falun? Azért sütöm a házikenyeret, hogy ne együk a boltit, amibe mindenfélét tesznek, erre meg benne van a lisztben. :a What a Face

Vajon nem azért vannak ezek feltüntetve, mert a liszt tartalmazza ezeket normálisan? nem hiszem, hogy pluszba tennének bele, inkább felhívják a figyelmet, hogy pl. a glutén érzékenyek ne fogyasszák.
avatar
olgi

Hozzászólások száma : 24
Join date : 2011-02-05
Age : 43
Tartózkodási hely : Csíkszereda

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Sat Mar 19, 2011 6:38 pm

olgi wrote:
rekubek wrote:Ti milyen lisztből sütitek a kenyeret és egyebeket? Most döbbentem le, mert megnéztem vagy kétféle lisztnek is a csomagolását, amiket mostanában használtam (Grania és Boromir), és látom, hogy újabban a lisztbe is tesznek glutént, enzimeket és mindenféle finomságot. Csak azt nem értem minek. Vajon eddig is tettek, csak én nem vettem észre? Van ötletetek hol lehet normális lisztet beszerezni? Falun? Azért sütöm a házikenyeret, hogy ne együk a boltit, amibe mindenfélét tesznek, erre meg benne van a lisztben. :a What a Face

Vajon nem azért vannak ezek feltüntetve, mert a liszt tartalmazza ezeket normálisan? nem hiszem, hogy pluszba tennének bele, inkább felhívják a figyelmet, hogy pl. a glutén érzékenyek ne fogyasszák.

Hát nem tudom.
Beírom példának a Boromir 650-es liszt összetevőinek listáját románul.
Faina alba de grau 650, gluten vital, oxidant (acid ascorbic), enzime (hemicelulaza, xilanzam alfa-amilaza fungica), L-cisteina

Na ennyi. Ért valaki hozzá, hogy ezek mik?
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  olgi on Sat Mar 19, 2011 8:26 pm

Ez így már másként néz ki.
avatar
olgi

Hozzászólások száma : 24
Join date : 2011-02-05
Age : 43
Tartózkodási hely : Csíkszereda

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  májusvan on Sat Mar 19, 2011 11:30 pm

rekubek wrote:Ti milyen lisztből sütitek a kenyeret és egyebeket? Most döbbentem le, mert megnéztem vagy kétféle lisztnek is a csomagolását, amiket mostanában használtam (Grania és Boromir), és látom, hogy újabban a lisztbe is tesznek glutént, enzimeket és mindenféle finomságot. Csak azt nem értem minek. Vajon eddig is tettek, csak én nem vettem észre? Van ötletetek hol lehet normális lisztet beszerezni? Falun? Azért sütöm a házikenyeret, hogy ne együk a boltit, amibe mindenfélét tesznek, erre meg benne van a lisztben. :a What a Face

Réka szerintem is nézz szét hátha van malom, vagy nézd meg hátha találsz olyan lisztet amiben nincs adalék - bár azt sem tudom mennyire garancia ha nem írják rá. (Nem akarlak elkeseríteni, de valószinü ezek a plusz cuccok egy ideje benne vannak a lisztben - ilyesmiket tesznek a bolti kenyerekhez is. Itt Anyumék egy idejig hozták malomból a lisztet, de lehet az sem sokkal megbízhatóbb, mert van ahol már ott keverik, úgysem látod mit adnak oda. Nekem most dobrogea lisztem van itthon, és soia.product cégtől teljes búzaliszt de azokon nem ír semmit - viszont az egész glutén témáról olvastam többet mostanában és azt a következtetést vontam le, hogy jó lenne lecsökkenteni ezeket, akár ki is iktatni - persze elég nehéz és az egész főzési tudományt át kéne alakítani hozzá, de ez itt már off - tiszta paranoias lehet lenni ettől a témától affraid

májusvan

Hozzászólások száma : 69
Join date : 2011-02-05
Tartózkodási hely : Sepsiszentgyörgy

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  csilluk on Sun Mar 20, 2011 12:17 pm

A glutént adalékanyagként szokták használni a liszt javítására. Olyankor adnak glutént is a liszthez, ha az önmagában nem tartalmaz eleget ahhoz, hogy sütés közben a tészta ne essen össze. A búzalisztben mindenképp van glutén. Ez a fehérje biztosítja a kenyér vázát. Hogy az enzimeket miért adják hozzá, azt nem tudom. A hemicelluláz a cellulózt bontja kisebb láncokra, az alfa amiláz pedig a keményítőt hasítja szintén kisebb láncokra. Az emésztést segíthetik elő, de ez csak az én elképzelésem Smile. Az L-cisztein egy természetes aminosav ami az emberi szervezet számára félig esszenciális, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk előállítani, csak más aminosav módosításával. Szerintem ezzel sincs gond.
Engem nem zavar ez a liszt, de ez én vagyok. A glutén csak annak rossz, aki allergiás rá.

csilluk

Hozzászólások száma : 51
Join date : 2011-02-06
Age : 41
Tartózkodási hely : Csíkszereda

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Sun Mar 20, 2011 12:21 pm

csilluk wrote:A glutént adalékanyagként szokták használni a liszt javítására. Olyankor adnak glutént is a liszthez, ha az önmagában nem tartalmaz eleget ahhoz, hogy sütés közben a tészta ne essen össze. A búzalisztben mindenképp van glutén. Ez a fehérje biztosítja a kenyér vázát. Hogy az enzimeket miért adják hozzá, azt nem tudom. A hemicelluláz a cellulózt bontja kisebb láncokra, az alfa amiláz pedig a keményítőt hasítja szintén kisebb láncokra. Az emésztést segíthetik elő, de ez csak az én elképzelésem Smile. Az L-cisztein egy természetes aminosav ami az emberi szervezet számára félig esszenciális, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk előállítani, csak más aminosav módosításával. Szerintem ezzel sincs gond.
Engem nem zavar ez a liszt, de ez én vagyok. A glutén csak annak rossz, aki allergiás rá.

Köszi Csilla. Smile Kicsit megnyugodtam. Az oxidánsra miért van szükség, nem tudod?
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  Izis on Wed Mar 23, 2011 10:32 pm

Látom, h. írtátok, h a bolti kenyérbe "mindenfélét "tesznek. Valaki tudja, pontosan miket?
Én megkérdeztem az öcsémet, aki 5 évig pékségbe dolgozott és azt mondta, a vízen élesztőn és liszten, na meg són kívül semmi mást nem tesznek a kenyértésztához. Igaz azt is mondta, h van ahol kis mértékben még használják a puffasztót,de csak kis mennyiségben. Azt már szerintem ő sem tudta volna megmondani, h. a puffasztó pontosan miből készül.
avatar
Izis

Hozzászólások száma : 88
Join date : 2011-02-10
Age : 35
Tartózkodási hely : Marosvásárhely

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Sun Mar 27, 2011 8:07 am

Izis wrote:Látom, h. írtátok, h a bolti kenyérbe "mindenfélét "tesznek. Valaki tudja, pontosan miket?
Én megkérdeztem az öcsémet, aki 5 évig pékségbe dolgozott és azt mondta, a vízen élesztőn és liszten, na meg són kívül semmi mást nem tesznek a kenyértésztához. Igaz azt is mondta, h van ahol kis mértékben még használják a puffasztót,de csak kis mennyiségben. Azt már szerintem ő sem tudta volna megmondani, h. a puffasztó pontosan miből készül.

Még vannak olyan bolti kenyerek, amikbe, a címke szerint, csak liszt, víz, só és élesztő kerül, de olyan kenyerek is vannak, amiknek több soros az összetevő listája. Például ilyesmiket tesznek még a kenyérbe: tartósítószer, enzimek, térfogatnövelők. Lehet, hogy ezek között sok az ártalmatlan összetevő, de amikor a hosszú listákat látom, akaratlanul is gyanakodni kezdek.
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  Vendég on Mon Apr 04, 2011 10:18 pm

rekubek wrote:Ti milyen lisztből sütitek a kenyeret és egyebeket? Most döbbentem le, mert megnéztem vagy kétféle lisztnek is a csomagolását, amiket mostanában használtam (Grania és Boromir), és látom, hogy újabban a lisztbe is tesznek glutént, enzimeket és mindenféle finomságot. Csak azt nem értem minek. Vajon eddig is tettek, csak én nem vettem észre? Van ötletetek hol lehet normális lisztet beszerezni? Falun? Azért sütöm a házikenyeret, hogy ne együk a boltit, amibe mindenfélét tesznek, erre meg benne van a lisztben. :a What a Face
nem kapom a rizsliszt-kenyer receptjet Sad
viszont a hetvegen sutottem un, bio lisztbol kenyeret - haat - irto rossz lett es szurke szinu - fogalmam sincs miert
mar a liszt szine is szurkes volt, ilyet latott mar valaki?

Vendég
Guest


Back to top Go down

Kovász

Post  anettanyu on Wed Apr 13, 2011 9:41 am

Lehet, hogy spanyolviasz szindróma, de talán van akinek újdonság, milyen egyszerű elkésziteni és jóval egészségesebb az élesztőnél a kovász. Én már háromszor sütöttem saját készitésű kovászból kenyeret és, ha a Jóisten megsegit, ezentúl csak ilyet eszünk itthon.
Na és akkor a recept:
A kovász több lépcsőben készül.
1. lépcső:
3 ek. teljesőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 3 ek. víz kb. 40 °C-os
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22° C-on) 1-2 napot állni hagyjuk.
2. lépcső:
3 ek. teljesőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 3 ek. víz (kb. 40 °C-os)
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20 °C-on 1 napot állni hagyjuk.
3. lépcső:
10 dkg frissen őrölt búzaliszt vagy rozsliszt 1 dl víz (kb. 40 °C-os)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20 °C-on ismét egy napig állni hagyjuk. Ennek felét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel, így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttes üvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig. Nem baj, ha az üvegben leülepszik a sűrűje, és zavaros lé úszik a tetején. Amíg nem penészes, addig használható.

A recept innen származik.

Azt vettem észre, hogy ha a csavaros üvegre ráteszem a tetejét (ami fém), a kovász felső része megszürkül. Azóta nem teszek rá semmit és így is jó. Bár lehet, hogy egy darab tiszta rongyot kéne rákötni vagy fóliát és akkor talán egyáltalán nem szárad meg a teteje.
avatar
anettanyu

Hozzászólások száma : 66
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Gyergyószentmiklós

Back to top Go down

Kovászos kenyér

Post  anettanyu on Thu Apr 14, 2011 12:06 pm

A kovásszal kicsit ráérősebben kell dolgozni, mint az élesztővel.
Este bedagasztom a tésztát: én egy 8 dl-s üvegbe készitem a kovászt, és annak kb a 2/3-át teszem a 2-2,5 kg liszthez, amibe belekeverek két púpozott kávéskanál sót és annyi vizet, hogy fülcimpa állagú tésztát kapjak. (A ¨fülcimpa állag¨ kifejezést és módszert Adritól koppintottam.)
Reggel újra átgyúrom kicsit és bele teszem a tepsibe, amibe ki fogom sütni. Kelesztem még egy két órát, amig újra megkel, bevágom a tetejét és beteszem az előmelegitett sütőbe úgy, hogy a sütő aljába egy edénybe vizet teszek.
Elég sok idő kell a süléshez 2,5-3 óra, talán a viz miatt. Ki fogom próbálni anélkül is.
avatar
anettanyu

Hozzászólások száma : 66
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Gyergyószentmiklós

Back to top Go down

Túrógombóc

Post  Cirmocska on Mon May 23, 2011 10:15 am

Nem követem ezt a topikot, de ezt most muszáj beírnom: megtaláltam a tökéletes túrógombóc receptet! bounce Nagyon hamar elkészül, nem kell állni hagyni, mint a grízes verziót, könnyű és finom, melegen és hidegen egyaránt!

Hozzávalók: fél kiló tehéntúró, 3 tojás, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 3 ek. cukor, illetve egy kevés olaj, morzsa (ebből nálunk extra adag kell) és cukor a hempergetéshez.
Elkészítés: a túrót villával áttörjük, beledolgozzuk a tojásokat, a prézlit és a cukrot, majd gombócokat formálunk belőlük, majd lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Utána már csak pirított morzsába kell forgatni őket, és lehet tálalni! Cukorral, tejföllel, lekvárral, ki hogy szereti- én épp egy kevés cukrot szoktam rászórni, és... isteni finom! Very Happy

_________________
Cirmocska, Réka (20061020) és Janka (20090415) anyája cat
avatar
Cirmocska

Hozzászólások száma : 250
Join date : 2011-02-05
Age : 36
Tartózkodási hely : Marosvásárhely

http://www.babyport.ro

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Sat May 28, 2011 1:11 pm

Ma pizzát sütöttem, csak kicsit másként mint általában. A tésztája teljes kiőrlésű lisztből volt, a topping pedig fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz, paradicsom karikák, paprika és mozzarella. Ha valakit érdekel a tésztarecept, szívesen leírom. Finom volt és nagyon laktató- hárman sem tudtunk megenni egy egész pizzát (mondjuk elég nagy pizzasütő kövem van, alig fér a lerbe)
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  májusvan on Sat May 28, 2011 7:56 pm

Réka leírhatod a receptet, kiváncsi vagyok. Mi felesbe szoktuk fehér és másfajta lisztből (teljes, rozs, stb).
A pizzasütő kő az milyen, hol lehet hozzájutni?

májusvan

Hozzászólások száma : 69
Join date : 2011-02-05
Tartózkodási hely : Sepsiszentgyörgy

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  rekubek on Sun May 29, 2011 6:22 am

Itt a recept. A követ ajándékba kaptuk (Kőhalomban vette Aba a német boltban), egy nagy kerek kő, amin az éttermihez hasonló pizza sül Smile
Ilyesmi

Ha már itt vagyok, leírok még egy receptet, amit az este próbáltunk ki.

Töltött gomba
12 gombafej
100 gr csirkemell felaprítva
50-100 gr csirkesonka apróra vágva
1 hagyma
2 cikk fokhagyma
kevés sajt, olívaolaj, só, bors

Az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam, hozzátettem a felaprított gombaszárakat és a fokhagymát, majd a csirkemellet és a sonkát. Sóval, borssal fűszereztem, felöntöttem egy kis vízzel (az eredeti recept szárnyashúslevest ír). Amikor úgy véltem, hogy elkészült, a megtisztított gombafejeket elrendeztem egy kisebb tepsiben, megtöltöttem őket a töltelékkel, meglocsoltam pici olajjal, megszórtam reszelt sajttal, majd kb 25 percre a lerbe tettem. Salátával ettük. Finom volt.
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  Vendég on Sun May 29, 2011 8:32 am

Reka, ez a recept nagyon tetszik. Milyen gombat hasznaltal? Csiperket?

Vendég
Guest


Back to top Go down

Re: Incsi fincsi - Receptek :)

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum