Reformkonyha

View previous topic View next topic Go down

Reformkonyha

Post  rekubek on Mon May 30, 2011 10:32 am

Nagy táplálkozási reformba kezdtünk, főleg egészségügyi okokból. Most azzal szórakozom, hogy új alapanyagokat, új recepteket, új kombinációkat fedezek fel, amiket eddig nem ettünk. Nagy kihívást jelent ez az átállás, de nagyon élvezem. Heti menüt is szoktam tervezni pár hete, nagyban megkönnyíti a dolgomat hétköznap, nem kell minden nap agyalni.
Ha valakinek kedve van csatlakozni, recept-ötleteket megosztani, nagyon örülnék Smile

A mai ebéd nálunk:
-előétel: reszelt murok és zeller, citromlével megöntözve
-főétel: hal, sült zöldségek
-desszert: eper
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  rekubek on Wed Jun 01, 2011 9:59 am

Na senki? Crying or Very sad
Kicsit írok még a témáról: úgy kezdődött, hogy vettem egy könyvet- Obezitatea la copii címmel, Michel Montignac a könyv szerzője, aki nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is kidolgozott egy táplálkozási rendszert, ami leegyszerűsítve a lényeget, a magas glikémiás indexű ételek kerülésén alapszik. Most ezt a diétát próbálom követni. Ami jó benne, hogy nem kell kalóriákat számlálni, nem ígér csodát, hanem inkább hosszú távú változtatásokról van szó.

mai menü nálunk:
saláta
lencsefőzelék
oldalas
eper
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  Pintyő on Wed Jun 01, 2011 2:29 pm

már az előbbi bejegyzésed is nézegettem...de végül nem írtam semmit. Olyan sok szempontból lehet reform a konyha...de akkor ha alacsony glikémiás ételekről van szó...talán amit ma főztem talál ide:

árpagyöngy(hagymával megfőzöm) fokhagymás vinetta karikákkal(felvágom karikákra, sózom borsózom, bőven paprikázom, majd jó sok fokhagymával együtt sütöm a serpenyőben, kevéske vizet is öntök alája), hozzá egy darab káposzta(vagy valami más zöld)(az árpa az elég száraz de a vinetta olyan finom krémes állagú lesz)

a fuszulykalevest nem mondom alacsony glikémiásnak...de az is volt...nekem az a szempont, hogy minden ebédnél legyen gabonaféle, (minden napnak megvan a gabonája)fehérje(lencse,borsó, bab vagy tejtermék vagy tojás-húst nem eszünk) zöldségféle, a nap elején gyümölcs és valamikor a nap folyamán olajos magvak vagy valami dióféle

Pintyő

Hozzászólások száma : 15
Join date : 2011-05-26
Age : 38
Tartózkodási hely : Mrosvásárhely/Marossárpatak

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  rekubek on Thu Jun 16, 2011 8:25 pm

Na én is jó későre reagálok. Az árpagyöngyöt nem ismerem, illetve már hallottam róla, de sose ettem. Mihez hasonlít? Hogy képzeljem el?
A vinettás recept jól hangzik, és most jön is a szezonja. Smile Ki fogom próbálni.
Egy másik vinettás variáció amit még ettem és nagyon finom ugyanígy, serpenyőben készül, csak a vinetta karikákon paradicsomkarikák vannak, és oreganóval, bazsalikommal, fokhagymával kell ízesíteni.
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  Pintyő on Thu Jun 16, 2011 9:03 pm

szia, na éppen erre járok...az árpagyöngy, az arpacas románul, hántolt árpa, mindenhol lehet kapni, és olcsó. Azért mert ide nem írtál a reformtörekvések nem mentek füstbe...ugye?
Én ma zöldborsókrémlevest főztem, pörkölt magvakkal....nem teszek bele tejszínt, mert zavarja a kisbabó hasiját...a második az nem volt reformos...

Pintyő

Hozzászólások száma : 15
Join date : 2011-05-26
Age : 38
Tartózkodási hely : Mrosvásárhely/Marossárpatak

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  rekubek on Thu Jun 16, 2011 9:14 pm

Nem, továbbra is reform van, bár bevallom néha frusztrál az egész. Kicsit szokatlan még ezekkel az új alapanyagokkal főzni, és ugye folyamatosan próbálgatok új recepteket, és van amikor dolgozom vele egy csomót, és a kaja maximum középszerű, ehető kategória...Na de nem adom fel, hátha belejövünk. A heti menü nagyon bevált, mert ha nem is írom meg előre az egész hétre, de pár napra biztosan, és akkor nem kell minden nap azon agyalni, hogy mi legyen az ebéd-vacsora.
A zöldborsókrémlevest hogy készíted? A zöldborsóleves az egyik kedvencem volt, csipetkével, tejjel főzve, de hát ez nem valami reform, úgyhogy mostanában nem főztem..
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  Pintyő on Fri Jun 17, 2011 12:15 pm

szio, hát a lusta napi leves az ilyen krémleves. Mert zutty bele a vizet ,hagymát kettévágva, utána a borsót, vagy 2 krumplit összevágva, só, kis bors, esetéeg fehérbors, illetve szoktam tenni egy evőkanál inaktivált élesztőpelyhet (ilyen natúr, bioboltban kapható), magas a B12 vit.tartalma, majd botturmix.Menne még bele kis főzőtejszín vagy tejföl...de azt mindenki tehet a tányérjába utólag ha kér. A tetejére pedig pörkölök magvakat, napraforgó, tök, szezám, és len és rászórom. Finom telt íze lesz...(Tüzinke is megeszi a magok miatt...amúgy a leveseket nem komálja)
Ugyanezt meg szoktam csinálni majdnem minden zöldséggel...Brokkoli , karfiol, petrezselyem, zeller (ez is egy kedvenc curryvel ízesítve)...nem kell dekoratívra kockázni a zöldséget... cheers

Pintyő

Hozzászólások száma : 15
Join date : 2011-05-26
Age : 38
Tartózkodási hely : Mrosvásárhely/Marossárpatak

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  Cirmocska on Sat Jun 18, 2011 8:45 am

Pintyő wrote:szio, hát a lusta napi leves az ilyen krémleves. Mert zutty bele a vizet ,hagymát kettévágva, utána a borsót, vagy 2 krumplit összevágva, só, kis bors, esetéeg fehérbors, illetve szoktam tenni egy evőkanál inaktivált élesztőpelyhet (ilyen natúr, bioboltban kapható), magas a B12 vit.tartalma, majd botturmix.Menne még bele kis főzőtejszín vagy tejföl...de azt mindenki tehet a tányérjába utólag ha kér. A tetejére pedig pörkölök magvakat, napraforgó, tök, szezám, és len és rászórom. Finom telt íze lesz...(Tüzinke is megeszi a magok miatt...amúgy a leveseket nem komálja)
Ugyanezt meg szoktam csinálni majdnem minden zöldséggel...Brokkoli , karfiol, petrezselyem, zeller (ez is egy kedvenc curryvel ízesítve)...nem kell dekoratívra kockázni a zöldséget... cheers

Ez jól hangzik! Mi is szeretjük a krémleveseket, én hagyma-, fokhagyma-, murok- és céklakrémlevest főztem eddig, első kettő az egész családnak kedvence. Pirított magokkal még nem próbáltam, nálunk reszelt sajt és pirítós jár hozzá, de legközelebb a magos verziót is kipróbáljuk! Smile

_________________
Cirmocska, Réka (20061020) és Janka (20090415) anyája cat
avatar
Cirmocska

Hozzászólások száma : 250
Join date : 2011-02-05
Age : 36
Tartózkodási hely : Marosvásárhely

http://www.babyport.ro

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  májusvan on Sat Jun 18, 2011 3:23 pm

A krémlevesek nálunk is mennek, és Dani is jól megeszi, én néha csak úgy piritatlanul is beleszórok magokat.

A árpagyöngyhöz akartam hozzászólni csak, egy időbe többször főztem belőle, volt egy román oldal jópár recepttel, aztán egyszer csak ellepték a konyhát a zsizsikek és hát pont abból jöttek, elég extrém élmény volt, na azóta nem hoztam be a házba. Gondolom ha azonnal felhasználod, legalábbis rövid időn belül nem lesz ilyen gond de na...érdemes odafigyelni.

májusvan

Hozzászólások száma : 69
Join date : 2011-02-05
Tartózkodási hely : Sepsiszentgyörgy

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  rekubek on Sun Jun 19, 2011 7:06 am

Pintyő, köszönöm a receptet.
Cirmocska, Májusvan, ti hogy készítitek a krémlevest? Simán vízzel ti is, vagy tesztek bele mást is (tej, tejszín)?
Bevallom, én nem nagyon készítettem még krémlevest, de ki szeretném próbálni, főként a borsó és a fokhagymakrémleves hangzik szimpatikusnak.
Egyik román blogon találtam még egy szimpatikus nyári levest, amit főzni sem kell- gazpacho
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  Pintyő on Sun Jun 19, 2011 10:52 am

A tegnap gombakrémleves lett. A gomba tönkjét mivel olyan nagyon rostos sokszor csak kidobni lehet, de lehet még jó krémlevest is csinálni belőle...a kalapját egyéb ételhez használom fel. Aztán ugyanaz a recept, csak ebbe szívesen teszek murkot és petrezselymet. Borssal és pici rozmaringgal ízesítem..de lehetne bazsalikommal, egyéb zöldfűszerekkel. A rozmaringból tényleg pici mert nagyon el is tudja rontani.

van vagy 4 fej káposztám....nem tudom mit csináljak belőle...apa utálja a főtt káposztát.... Rolling Eyes

Pintyő

Hozzászólások száma : 15
Join date : 2011-05-26
Age : 38
Tartózkodási hely : Mrosvásárhely/Marossárpatak

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  rekubek on Sun Jun 19, 2011 1:19 pm

Pintyő wrote: A tegnap gombakrémleves lett. A gomba tönkjét mivel olyan nagyon rostos sokszor csak kidobni lehet, de lehet még jó krémlevest is csinálni belőle...a kalapját egyéb ételhez használom fel. Aztán ugyanaz a recept, csak ebbe szívesen teszek murkot és petrezselymet. Borssal és pici rozmaringgal ízesítem..de lehetne bazsalikommal, egyéb zöldfűszerekkel. A rozmaringból tényleg pici mert nagyon el is tudja rontani.

van vagy 4 fej káposztám....nem tudom mit csináljak belőle...apa utálja a főtt káposztát.... Rolling Eyes

Káposztasaláta valami mellé? Akár le is lehet az egészet sarvalni és egy 3-5 literes üvegben megsavanyítani.
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  Izis on Sun Jun 19, 2011 9:10 pm

Nálunk ma megint kínai menü volt. Gyorsan megy és nagyon finom is. Ebbe felhasználhatod az egyik fej káposztát. Legyalulod, vágsz hozzá vagy 4-5 murkot, 1 fej hagymát vagy pár szál zöldhagymát, ízlés szerint fokhagymát. Az egészet lepárolod és mikor kész lelocsolod egy kevés szójaszósszal. Ha van boreceted és szeretitek egy picit savanykásan, akkor tehetsz abból is egy keveset. Mi tettünk bele spagettit is, de gondolom, ez így már nem épp alacsony kalóriás.

avatar
Izis

Hozzászólások száma : 88
Join date : 2011-02-10
Age : 35
Tartózkodási hely : Marosvásárhely

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  Izis on Sun Jun 19, 2011 9:25 pm

Na és ha már szóba jöttek a krémlevesek, akkor leírom a lányom kedvencét: céklakrémleves
Külön-külön megfőzöl egy céklát és egy almát. Mikor mindkettő megfőtt összeöntöd őket egy edénybe és felrottyantod. Miután kihűlt botmixerrel vagy turmixgéppel pépesíted. A főzőléből csak annyit kell beletölteni, amennyivel a sűrűségét szabályzod. Mikor kész, lehet bele tenni tejszínt is. Mi télen beletettük az egészbe, most nyáron csak tálalás előtt, mert így jobban eláll.
A cékla mellé lehet tenni egy murkot, petrezselymet és egy kis fej hagymát. Ez utóbbit a főzés végén ki kell venni.
avatar
Izis

Hozzászólások száma : 88
Join date : 2011-02-10
Age : 35
Tartózkodási hely : Marosvásárhely

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  rekubek on Thu Jun 23, 2011 12:41 pm

A mai ebéd:
csirkemelles saláta- csirkemellel, tojással és friss zöldségekkel, kis bazsalikomecet+olaj öntettel
kakaós csiga- recept innen.
avatar
rekubek

Hozzászólások száma : 371
Join date : 2011-02-06
Age : 36
Tartózkodási hely : Szatmárnémeti

http://www.hordozoanyu.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Reformkonyha

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum